Kyjev plánuje rokovania s V. Putinom o konzorciu na prepravu plynu

11.07.2012 Celý región

Kyjev 11. júla (TASR) - Ukrajina plánuje tento týždeň rokovať s Ruskom o vytvorení konzorcia na kontrolu systému na prepravu plynu, povedal dnes ukrajinský prezident Viktor Janukovyč. "Chceme vytvoriť konzorcium na transport plynu, to si však vyžaduje veľký objem financií, ktoré Ukrajina nemá," uviedol prezident na stretnutí so šéfmi regionálnych médií. Kyjev má záujem vytvoriť konzorcium s Ruskom aj s Európskou úniou.

O tejto otázke by mal Janukovyč najbližšie hovoriť s ruským prezidentom Vladimirom Putinom, ktorý vo štvrtok (12.7.) pricestuje do čiernomorského letoviska Jalta. Žiadne uzatvorenie novej dohody v oblasti plynu sa však neočakáva, aj keď Janukovyč opäť pripomenul nevýhodnosť súčasnej dohody o dodávkach a cenách ruského plynu pre Ukrajinu. Kyjev trvá na tom, že cena pre Ukrajinu za dodávky ruského plynu je veľmi vysoká. Rusko medzitým hľadá možnosti ako získať kontrolu nad ukrajinským tranzitným systémom, ktorý zabezpečuje dodávky plynu do strednej a západnej Európy.

Obe krajiny sa v minulých mesiacoch nechali počuť, že konzorcium by mohlo byť riešením sporu, zatiaľ sa však nedokázali dohodnúť na detailoch potenciálneho projektu. Ukrajina by chcela v konzorciu kontrolovať 34-% podiel, pričom po 33 % by prenechala Rusku a Európskej únii.

Informovala o tom agentúra RIA Novosti.
 

Vyberte región